Toni Jané, director esportiu, i Oscar de Paula, entrenador, ens expliquen el Programa de Mentoria d´entrenadors/es del Club bàsquet Granollers en l’article publicat a la revista digital Minut ACEB.
Els entrenadors/es són els actors clau en l’evolució dels jugadors, equips i en l’estratègia de creixement d’un club.
És per això que des del Club Bàsquet Granollers (CBG) fa temps que els donem una importància cabdal mitjançant tres estratègies:
1. Creació d’una cultura d’entrenadors/es dins del mateix club per a ser tan autosuficients com sigui possible. En aquesta línia els últims cinc estius hem estat seu de cursos de Nivell 0 de la FCBQ amb gran participació de membres del CBG.
2. Cuidar els processos de formació i creixement professional i personal dels nostres entrenadors/es.
3. Vetllar perquè hi hagi un alineament tècnic, tàctic, psicològic i sociològic en aspectes bàsics que enforteixin el model de funcionament del club.
La combinació d’aquestes estratègies, la metodologia per portar-les a terme i la dificultat que suposa a la direcció esportiva fer-ho amb un volum tan gran d’entrenadors/es, ens ha portat a la creació del PROGRAMA MENTORIA, els aspectes bàsics del qual desenvolupem a continuació.
DEFINIM EL PROGRAMA MENTORIA
El Programa busca compartir i alinear mirades i visions entre els més de 60 entrenadors/es del CBG. El propòsit bàsic és concretar un model d’estil propi i una comunicació fluida entre els entrenadors/res, que els ajudi a evolucionar i créixer, que porti a un model comú de funcionament i reforci el sentiment de pertinença al club.
Els entrenadors/es Mentors actuaran, crearan marcs conceptuals i processos coherents, aportaran diferents procediments, metodologies i eines perquè els entrenadors/es mentoritzats aprenguin i facin aprendre. Tot això intentant seguir la línia d’actuació comuna marcada pel club conjuntament amb els mateixos Mentors.
COMENCEM A CAMINAR. PRIMERES PASSES. FACILITEM PER COMPARTIR.
Des de la direcció esportiva del club, es van establir uns criteris per a identificar als Mentors adequats entre els 65 entrenadors/es disponibles al club: experiència, coneixements, habilitats de comunicació i empatia. El resultat va ser la selecció de nou entrenadors/es Mentors.
Aquests entrenadors/es van participar en una reunió dinamitzada per un facilitador de l’aprenentatge, en la qual s’enfrontaven a unes preguntes potenciadores, que
ja havien rebut abans de la reunió:
- Com volem jugar?
- Com volem entrenar?
- Quins principis metodològics utilitzarem per ensenyar als nostres jugadors/es?
- Quins objectius ens marcarem col·lectivament? I individuals? Com sabrem que els hem assolit?
- Quins termòmetres ens permetran avaluar la nostra tasca com a entrenadors/es?
- Quin estil comunicatiu volem? (Què es diu i com es diu?)
- Aspectes a potenciar i aspectes a evitar dels entrenadors/es.
- Farem ús de vocabulari comú? Defensiu? Ofensiu?
- Fem servir dinàmiques comunes? Quines?
De la mateixa manera també es van tractar els aspectes tècnico-tàctics a considerar:
- Transició Defensiva
- Defensa
- Transició ofensiva
- Atac
El ratio aproximat serà de 7-8 mentoritzats per a cada Mentor. Es faran 3-4 reunions de Mentors cada temporada. I cada Mentor decidirà el nombre de trobades amb cadascun dels seus mentoritzats.
METODOLOGIA I ESTRUCTURA DEL PROGRAMA
A partir d’una metodologia oberta i flexible, l’objectiu fonamental del club és que els seus jugadors/es s’ho passin bé jugant a bàsquet i això es combini amb la seva evolució tècnica i personal i amb l’assoliment dels objectius de cada equip.
Aquest ha de ser el gran repte dels entrenadors/es.
Via: Minut ACEB